Szparagi z sosem holenderskim
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 390 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.04.2005, 14:43
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1 kg szparagów
- kostka masła
- 2 żółtka
- 3 łyżka białego wina
- sok z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz, cukier
Oczyszczone szparagi związać w pęczki, włożyć do wysokiego garnka z wrzącą, osoloną i lekko osłodzoną wodą z dodatkiem łyżeczki masła i gotować 15 minut.
Masło stopić, ostudzić. W garnku rozmącić żółtka z winem. Ubijać na małym ogniu na puszystą masę. Zdjąć z ognia i powoli dolewać stopione masło, stale ubijając. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Szparagi polać sosem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Reklama
NASZA RADA
Szparagi białe obieramy z włókien, zaczynając tuż poniżej główki, natomiast zielone tylko do 1/3 wysokości. Końcówki odłamujemy.
Reklama
Reklama
Reklama