Szparagi z edamerem
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 340 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 16:55
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- duży czerwony grejpfrut
- mały słoik szparagów
- 20 dag twardego sera żółtego (edamer)
- sałata rzymska lub lodowa
- 3 łyżki orzechów laskowych
- awokado
- 2 łyżki rzeżuchy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- pomarańcza
- cukier, sól, pieprz
Reklama
Sałatę podzielić na liście, opłukać, porwać na kawałki. Orzechy posiekać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Połówki owocu obrać ze skórki, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Grejpfrut obrać, usunąć białą skórkę, spomiędzy błonek wyciąć miąższ.
Szparagi osączyć, przekroić na pół. Ser pokroić w słupki, wymieszać z sałatą, awokado, grejpfrutem i orzechami. Dodać szparagi, zamieszać.
Pomarańczę dokładnie umyć, najpierw zetrzeć nieco skórki, a potem wycisnąć sok. Sok z pomarańczy utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki cukru. Wlać oliwę, wymieszać. Sałatkę zalać sosem, posypać rzeżuchą i skórką pomarańczową.
Reklama
Reklama
Reklama