Szparagi w boczku
grill warzywny
Opublikowano: 16.06.2008, 13:58
Reklama
- pęczek zielonych szparagów
- długie, cienkie plastry wędzonego boczku
- cytryna
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Reklama
Szparagi umyj, odłam twarde końce. Zwiąż pęczek i obgotuj w wysokim garnku w osolonej wodzie (ok. 5 min, czubki szparagów nie powinny byc zanurzone w wodzie). Osącz i ostudź. Zawijaj szparagi (każdy osobno) wraz z gałązką rozmarynu w plastry. Gotowe ułóż na rozpalonym ruszcie, grilluj ok. 5 min (boczek powinien się ładnie przyrumienić). Podawaj skropione sokiem z cytryny, z kawałkiem bagietki z grilla posmarowanej masłem czosnkowym. Jeśli pieczesz na grillu białe szparagi, obierz je i gotuj nieco dłużej.
Reklama
Reklama
Reklama