Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler. To świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do wielkanocnego obiadu
Chrupiące szparagi z lekkim sosem to doskonałe danie, które śmiało możecie zaserwować gościom podczas wielkanocnego spotkania. Ten przepis na szparagi "całe zielone", którego autorką jest Magda Gessler bije rekordy popularności. Sprawdźcie go również wy!
Idealny przepis na szparagi istnieje i właśnie macie go przed sobą. Magda Gessler wie, co dobre, a więc jesteśmy pewne, że i wam zasmakuje jej wielkanocna propozycja.
Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- sok z całej cytryny
- 4 żółtka
- 120 g masła
- pęczek pietruszki
- 1/2 pęczka bazylii
- sól
- biały pieprz
Wykonanie:
Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w wodzie (gotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru przez ok. 5-6 min). Ostudzić. W garnku zagotować wino z sokiem z cytryny. Przestudzić. Dodać żółtka i razem ubić. Doprawić solą i pieprzem. Garnek włożyć do drugiego garnka wypełnionego wrzątkiem i dalej ubijać, dodając po kawałku masło (nie dopuścić do zagotowania). Natkę i bazylię zmiksować. Wymieszać z sosem. Polać nim ułożone na półmisku szparagi.
Ważna uwaga dotycząca szparagów:
Szparagi łatwo przegotować, a tym samym sprawić, że nie będą chrupie, a miękkie (po odcedzeniu jeszcze chwilę "dochodzą" same). Odpowiednio krótkie gotowanie szparagów jest konieczne, aby pozostały jędrne i intensywnie zielone.
Szparagi Magdy Gessler - propozycja podania / iStock
WYPRÓBUJ TAKŻE:
Babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić różowy lukier bez barwników?
Babka rumowa w różowym lukrze według Magdy Gessler to ciasto idealne na Wielkanoc. Jest wilgotna, miękka, pełna słodkich rodzynek nasączonych rumem, a przepis na nią jest tak prosty, że wykonacie go bez problemu nawet, jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Co ważne - lukier jest w stu procentach naturalny i obłędnie pyszny!WIĘCEJ PRZEPISÓW MAGDY GESSLER: