Szodonowy
Przygotowanie: 30 minut
- Moje Gotowanie
Do budyniów, deserów ryżowych, owoców, babek i ciast piaskowych
Pochodzi z Italii i jest specjalnością słynnej rzymskiej "Caf Greco". Znany jest także pod swoją włoską nazwą - zabaione.
Na 2 szklanki
- 6 żółtek
- 20 dag cukru
- 500 ml białego wina (słodkiego, półwytrawnego lub wytrawnego)
Żółtka ubić z cukrem w metalowej misce lub rondelku na puszystą masę. W większym garnku zagotować wodę. Wstawić miskę lub rondelek z masą żółtkową. Dalej ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej do chwili, aż powstanie biała, jednolita masa (około 8 minut).
Cały czas ubijając, powoli wlewać wino. Ubijać jeszcze 10-15 minut, aż sos będzie puszysty.
Jeśli sos ma być podawany na zimno, to po wyjęciu z kąpieli wodnej należy go ubijać tak długo, aż całkowicie ostygnie.
Uwaga! Część wina można zastąpić rumem, a także dodać aromat waniliowy lub cytrynowy.