Reklama

SKŁADNIKI:
● ugotowane udka (z zupy z poprzedniego dnia)
● 4 duże pieczarki
● olej
● 2 jajka
● tarta bułka
● 2 łyżki sosu sojowego
● pieprz
● łyżka masła
Udka obierz ze skóry i kości, mięso drobno pokrój. Pieczarki opłucz, potnij na plastry, podsmaż na oleju, połącz z mięsem. Zdejmij z ognia, wbij jedno jajko, wsyp 3 łyżki tartej bułki, przypraw do smaku sosem sojowym i pieprzem, wyrób na jednolitą masę. Formuj owalne sznycle, panieruj w rozmąconym jajku i tartej bułce. Smaż z obu stron na rumiano na oleju wymieszanym z masłem. Podawaj z ryżem i surówką z kiszonych ogórków, cebuli, papryki i szczypioru.
NASZA RADA: Udka możesz też podać w potrawce: obrane mięso włóż do sosu z 1/2 szklanki śmietanki, 200 ml bulionu i łyżki mąki, przypraw sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem, zagotuj.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama