Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 8 małych, cienkich sznycli cielęcych, każdy po ok. 6 dag (najlepiej z udźca lub górki)
  • cytryna
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka bulionu z kostki
  • 3 łyżki kaparów
  • łyżka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz
Reklama

Cielęcinę opłukać, osuszyć i lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem. Cytrynę przepołowić. Z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć sznycle i zrumienić z obu stron. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować 3-4 minuty. Dodać kapary, zmniejszyć ogień i chwilę gotować.
Sznycle przełożyć na talerz, polać sosem, posypać bazylią, udekorować cytryną. Podawać z makaronem.

Reklama
Reklama
Reklama