Sznycle w sosie cytrynowym
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 180 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:47
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 8 małych, cienkich sznycli cielęcych, każdy po ok. 6 dag (najlepiej z udźca lub górki)
- cytryna
- 4 łyżki oleju
- szklanka bulionu z kostki
- 3 łyżki kaparów
- łyżka posiekanej bazylii
- sól, pieprz
Reklama
Cielęcinę opłukać, osuszyć i lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem. Cytrynę przepołowić. Z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć sznycle i zrumienić z obu stron. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować 3-4 minuty. Dodać kapary, zmniejszyć ogień i chwilę gotować.
Sznycle przełożyć na talerz, polać sosem, posypać bazylią, udekorować cytryną. Podawać z makaronem.
Reklama
Reklama
Reklama