Sznycle cielęce z cytryną
Przygotowanie: 1 godzina
Porcja: 280 kalorii
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 14:44
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 4 plastry cielęciny na sznycle
- 2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki mąki
- szklanka bulionu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Włożyć do miski, przekładając plasterkami czosnku. Wlać połowę soku z cytryny i 2 łyżki oleju. Odstawić na 30 minut.
Tartą bułkę wymieszać ze skórką z cytryny. Mięso osączyć z marynaty, panierować kolejno w mące, jajku i bułce. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony, zdjąć na talerze.
Na tej samej patelni stopić masło. Wlać bulion, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody, wlać na patelnię, zagotować. Sos przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Kotlety przybrać cytryną, polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama