Szczawiowa z jajkiem
Szczawiowa, kochamy tę zupę! Oto prosty i szybki przepis na szczawiową jak u mamy!
- Claudia
Opublikowano: 09.08.2013, 08:46
Reklama
PORCJA: 366 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 4 PORCJE
Reklama
- 2 marchewki
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 pęczki szczawiu
- łyżka mąki
- 100 ml śmietany
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- sól
- pieprz
Reklama
Marchewki obrać i pokroić w kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Stopniowo wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Szczaw umyć, po usunięciu ogonków drobno posiekać. Dodać do zupy i chwilę razem gotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Połączyć z kilkoma łyżkami zupy. Następnie wlać do reszty zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka obrać, trzy grubo posiekać, dwa pokroić w cząstki. Posiekane jajka rozłożyć na talerze. Zalać zupą. Każdą porcję udekorować ćwiartkami jajek.
Reklama
Reklama
Reklama