Szaszłyki z mielonego mięsa
Sezon grillowy w pełni! Jeżeli masz już dosyć klasycznych dań przyrządzanych pod chmurką, spróbuj szaszłyków z mielonego mięsa.
- Claudia
Porcja: 381 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
- 1 kg chudej wołowiny lub jagnięciny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżka musztardy
- łyżka masła
- 4 pomidory
- 4 kromki białego chleba
- 2 szklanki gęstego jogurtu
- sól
- pieprz
Mięso zemleć z obranymi i posiekanymi cebulami, obranym i posiekanym czosnkiem oraz 2 łyżkami natki. Przełożyć do miski, przyprawić kolendrą, musztardą, solą oraz pieprzem. wyrobić. Z masy mięsnej formować długie, lekko spłaszczone kiełbaski. nabijać je na szpikulce. Piec na mocno rozgrzanym grillu 15–20 minut, często obracając. Masło roztopić, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć ok. 5 minut, mieszając. Kromki chleba zgrillować z obu stron. na chlebie ułożyć szaszłyki, polać pomidorami, nałożyć po łyżce jogurtu, posypać resztą natki.