Szaszłyki z krewetek z dipem z sera
Dla lubiących krewetki ich "letnia" wersja. Polecamy
- Claudia
Opublikowano: 12.05.2013, 05:09
Reklama
Porcja: 224 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porc
Reklama
- l350 g krewetek tygrysich
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- łyżeczka posiekanego tymianku
- łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ćwiartki cytryny
Sos twarożkowo-pieprzowy:
- 2 opakowania kremowego serka
- łyżka jogurtu naturalnego
- czerwony i czarny pieprz
- sól
Reklama
Krewetki opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać, wcisnąć przez praskę. Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, kolendrą, tymiankiem, chili, solą i pieprzem. Marynatą polać krewetki. Wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Krewetki nabijać na patyki do szaszłyków (można je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, żeby się nie przypalały). Grillować na rozgrzanym ruszcie. Twarożek wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i czarnym oraz czerwonym pieprzem. Krewetki podawać z twarożkowo-pieprzowym sosem i ćwiartkami cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama