Szaszłyki z grilla
Na letnie miesiące Claudia poleca przepis na pyszne szaszłyki!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 01.08.2013, 07:20
Reklama
Porcja: 270 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Składniki na 4 porcje:
Marynata:
Reklama
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- wyciśnięty ząbek czosnku
Szaszłyki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- cukinia l12 małych pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- plasterki cytryny do dekoracji
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Reklama
Składniki na marynatę połączyć. Mięso kurczaka opłukać, wysuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę. Cukinię i pieczarki umyć, a następnie wysuszyć. Pokroić na jednakowej wielkości kawałki. W misce wymieszać pieczarki i cukinię z dwoma łyżkami oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Na patyki do szaszłyków nabijać kolejno pieczarki i cukinię. Na osobnym patyku – kawałki kurczaka. Grillować na rozgrzanym ruszcie, aż warzywa będą miękkie, a kurczak się zrumieni. Podawać z plasterkami cytryny i masłem.
Reklama
Reklama
Reklama