Reklama

Porcja: 270 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Składniki na 4 porcje:

Marynata:

Reklama
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • wyciśnięty ząbek czosnku

Szaszłyki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • cukinia l12 małych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Reklama

Składniki na marynatę połączyć. Mięso kurczaka opłukać, wysuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę. Cukinię i pieczarki umyć, a następnie wysuszyć. Pokroić na jednakowej wielkości kawałki. W misce wymieszać pieczarki i cukinię z dwoma łyżkami oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Na patyki do szaszłyków nabijać kolejno pieczarki i cukinię. Na osobnym patyku – kawałki kurczaka. Grillować na rozgrzanym ruszcie, aż warzywa będą miękkie, a kurczak się zrumieni. Podawać z plasterkami cytryny i masłem.

Reklama
Reklama
Reklama