Reklama

Składniki na 4 porcje:

Reklama
  • 2 piersi kurczaka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • strąk czerwonej papryki
  • 4 małe cebule
  • cukinia
  • olej
  • natka
  • 1 kg ziemniaków
  • ogórki małosolne
  • pieprz
  • sól
Reklama

Piersi kurczaka umyj i osusz, usuń błony i chrząstki. Pokrój na dość duże jednakowe kwadraty. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Cebule obierz, pokrój na ósemki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój na duże kawałki, cukinię umyj i pokrój na dość grube krążki. Boczek pokrój na cienkie plasterki.
Plastrami boczku owiń kawałki kurczaka. Na szpadki szaszłykowe nadziewaj kolejno: kurczaka w boczku, paprykę, cukinię, cebulę itd. Szaszłyki posyp przyprawami, włóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem. Piecz 30 min w temp. 180°C.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.

Reklama
Reklama
Reklama