Szaszłyki z boczkiem
Czas przygotowania: 25 min
Porcja: 130 kcal
- Naj
Opublikowano: 02.07.2008, 07:00
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 2 piersi kurczaka
- 15 dag wędzonego boczku
- strąk czerwonej papryki
- 4 małe cebule
- cukinia
- olej
- natka
- 1 kg ziemniaków
- ogórki małosolne
- pieprz
- sól
Reklama
Piersi kurczaka umyj i osusz, usuń błony i chrząstki. Pokrój na dość duże jednakowe kwadraty. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Cebule obierz, pokrój na ósemki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój na duże kawałki, cukinię umyj i pokrój na dość grube krążki. Boczek pokrój na cienkie plasterki.
Plastrami boczku owiń kawałki kurczaka. Na szpadki szaszłykowe nadziewaj kolejno: kurczaka w boczku, paprykę, cukinię, cebulę itd. Szaszłyki posyp przyprawami, włóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem. Piecz 30 min w temp. 180°C.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Reklama
Reklama
Reklama