Szaszłyki wieprzowe z ananasem
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Grillowanie: 10-15 minut
Porcja: 325 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
Szaszłyki:
- 40 dag schabu lub polędwiczek wieprzowych
- po strąku czerwonej i zielonej papryki
- 15 dag plastrów ananasa
- 25 dag szalotek
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 20 dag plastrów bekonu lub boczku wędzonego
Marynata:
- szalotka
- po łyżeczce słodkiej papryki, łagodnej pasty curry i świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
DIP:
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki mango chutney
- łyżeczka łagodnej pasty curry
- 2 łyżki oliwy
Szaszłyki: mięso pokroić na kawałki na jeden kęs. Papryki umyć, usunąć pestki. Plastry ananasa i oczyszczone papryki pokroić na takie same kawałki jak mięso. Szalotki obrać, przekroić na pół. Pomidorki umyć. Plastry bekonu zwinąć w ruloniki.
Marynata: szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką zalać kawałki mięsa i marynować 3 godziny, od czasu do czasu przekręcając.
Kawałki mięsa, ananasa, papryki, ruloniki bekonu, połówki szalotek i pomidorki nadziewać na przemian na patyczki i grillować 10–15 minut.
Dip: masło orzechowe wymieszać z chutneyem, oliwą i pastą curry. Podawać z szaszłykami.