Szaszłyki drobiowe z szynką parmeńską
Dania z grilla mogą być również eleganckie i bardziej wyszukane. Przykładem są szaszłyki drobiowe z szynką parmeńską - smaczne i proste w wykonaniu.
- Claudia
Porcja: 315 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
- 400 g piersi z kurczaka lub udźca z indyka
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- pęczek posiekanego tymianku
- 16 małych cebulek
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Mięso opłukać, pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. oliwę połączyć z octem balsamicznym. dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, natkę, rozmaryn i tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Marynatą zalać mięso. odstawić na 2–3 godziny. drewniane patyczki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulki obrać. Plastry szynki parmeńskiej przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w ruloniki. Pomidorki koktajlowe opłukać.
Na patyczki nadziewać na przemian kawałki mięsa, cebulki, ruloniki i pomidorki. skropić pozostałą marynatą. Ułożyć na ruszcie. Piec 15–20 minut, często obracając.
Nasza rada: do warzyw można podać sos z posiekanych różnych ziół, oliwy, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu. smaczny będzie też inny: jogurt naturalny z posiekanym koperkiem, doprawiony skórką startą z cytryny, solą oraz pieprzem.