Szaszłyczki bankietowe
- Naj
Opublikowano: 02.03.2007, 18:55
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
- łyżka suszonego koperku
Farsz:
- 25 dag plastrów surowej polędwicy wędzonej
- 3 łyżki żurawiny ze słoika
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- świeży koper
Reklama
Mąkę przesiej, wbij roztrzepane jajka, dodaj sól i mleko. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. Na końcu dodaj koperek. Na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni usmaż dość cienkie naleśniki. Kiedy trochę ostygną, posmaruj każdy cienką warstwą serka, ułóż plastry polędwicy i posmaruj je odrobiną żurawiny. Każdy naleśnik zwijaj ciasno w rulon, a następnie (każdy osobno) zawiń w folię aluminiową. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Po rozwinięciu z folii połóż rulony na desce do krojenia i ostrym nożem pokrój każdą naleśnikową roladę na niezbyt grube pierścienie. Nadziewaj po kilka na drewniane szpadki do szaszłyków. Ułóż na półmisku, udekoruj piórkami kopru.
Reklama
Reklama
Reklama