Reklama

45 dag mrożonego ciasta francuskiego
1 kg winnych jabłek
50 ml wiśniówki (niekoniecznie)
3 żółtka
15 dag cukru
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżki posiekanych migdałów
łyżeczka masła
[adsense]
Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę. Skrop wiśniówką i odstaw na 30 min. Ciastem wylep formę żaroodporną (jak na tartę). Spód oprósz cukrem, wyłóż osączone z alkoholu jabłka. Piecz 15 min w 180˚C. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru na gładką masę. Delikatnie połącz ze śmietanką i odsączonym alkoholem. Masę wylej na jabłka. Na wierzchu równomiernie rozsyp posiekane migdały, oprósz resztą cukru i i ułóż wiórki schłodzonego masła. Piecz jeszcze 30 min w 200˚C. Ta szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, podana z dodatkiem bitej śmietany.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama