Szarlotka w biszkopcie
Oryginalny pomysł na szarlotkę. Wypróbuj.
- Naj
5 jajek
15 dag cukru
10 dag mąki
tłuszcz do pergaminu
3–4 łyżki cukru pudru
1 kg jabłek
sok z 1 cytryny
cynamon
[adsense]
Białka oddziel od żółtek, ubij pianę. Pod koniec ubijania wsypuj po trochu 15 dag cukru, stale ubijając. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Do masy przesiej mąkę i lekko wymieszaj. Ciasto rozprowadź równo na wyłożonej natłuszczonym pergaminem blasze. Piecz 15 minut w 180°C. Po upieczeniu wyjmij ciasto na czystą ściereczkę posypaną 1–2 łyżkami cukru pudru, zdejmij pergamin, a ciasto zwiń razem ze ściereczką w ścisły rulon. Ostudź. Jabłka obierz, usuń gniazda i zetrzyj grubo na tarce. Skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i pozostały cukier puder, wymieszaj. Jabłka nałóż cienką warstwą na ciasto – przestudzone i odwinięte ze ściereczki. Ponownie zwiń je w roladę, oprósz cukrem pudrem. Przed podaniem schłodź w lodówce 1 godz.