Szarlotka na cieście z chałki
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 350 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 porcji
- 4 dag rodzynek
- 3 łyżki calvadosu
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 3 łyżki miodu
- 3/4 kostki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 10 kromek chałki
- łyżka uprażonych płatków migdałowych
Rodzynki zalać calvadosem i odstawić na 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne. W garnku rozpuścić łyżkę masła, miód, dodać cynamon i jabłka, dusić 10 minut, mieszając. Dodać konfiturę, rodzynki z calvadosem i wymieszać.
Pozostałe masło stopić w garnuszku. Z kromek chałki odkroić skórkę, 5 kawałków pokroić w trójkąty, a resztę w podłużne paski. Pieczywo nasączyć z obu stron stopionym masłem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem. Dno przykryć trójkątami z chałki. Boki formy wyłożyć paskami chałki, tak aby ściśle do siebie przylegały.
Do tak przygotowanej formy włożyć mus jabłkowy, wyrównać wierzch. Przykryć pozostałymi kawałkami pieczywa. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Posypać płatkami migdałowymi. Jak podawać Wystudzone ciasto warto umieścić na minimum 4 godziny w lodówce. Kroimy na porcje i podajemy na schłodzonych talerzach z dodatkiem sosu waniliowego.