Reklama

● 2 szklanki maki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● szklanka cukru
● 2 łyżki gęstej śmietany
● 2 żółtka
● 5–6 jabłek
● 4 łyżki cukru
● łyżeczka cynamonu
● 2–3 łyżki wiórków kokosowych
Do miski przesiej make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, schłodzoną margarynę, śmietanę i żółtka. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na cienkie wiórki. Średnia prostokątną formę, natłuszczoną i oprószoną mąką, wylep 3/4 ciasta. Wyłóż jabłka, posyp cukrem i cynamonem. Na wierzch pokrusz resztę ciasta, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 50 min w temp. 200°C. Podawaj na gorąco, z bitą śmietaną i rodzynkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama