Szarlotka
Porcja: 353 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 50 minut
- Moje Gotowanie
Na 16 porcji
- 2 opakowania ciasta kruchego
- 200 g masła lub margaryny
- 3 jajka
- słoik musu jabłkowego
- 8 kopiastych łyżek cukru pudru
- 5 kropli aromatu pomarańczowego
- tłuszcz do formy
Mieszanki ciast wsypać do miski. Dodać masło lub margarynę. Wbić 2 jajka. Zagnieść gładkie ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Jedną z nich wstawić do lodówki.
Prostokątną formę (ok. 25 x 40cm) wysmarować tłuszczem. Wylepić ją pozostałym ciastem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystudzić.
Mus jabłkowy rozsmarować na cieście. Z lodówki wyjąć pozostałą część ciasta. Rozwałkować ją. Nawinąć na wałek i przenieść na mus jabłkowy. Jajko roztrzepać. Posmarować nim wierzch ciasta. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Cukier puder utrzeć z 3 łyżkami przegotowanej wody i aromatem pomarańczowym na gładką masę. Polewę rozsmarować na ciepłym cieście. Szarlotkę odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.