Reklama

Jedynie klon czerwony, srebrzysty i cukrowy mają na tyle słodki sok, że można go pozyskać do produkcji syropu. Gatunki te rosną jednak tylko w Ameryce Północnej. Metodę wytwarzania syropu klonowego wymyślili... Indianie. Chociaż współczesne technologie wytwarzania syropu znacznie różnią się od tych z czasów przed Kolumbem, to syrop wciąż pozostaje jednym z ulubionych produktów mieszkańców tego kontynentów.
Syrop klonowy nazywany jest cukrem naturalnym, z powodzeniem można go stosować do słodzenia zarówno napojów jak i deserów. Najczęściej występuje jako polewa do naleśników, gofrów i lodów. W zależności od metody odparowywania pozyskuje się różne rodzaje syropu, które różnią się od siebie kolorem i smakiem.
Wbrew pozorom bardzo słodki syrop jest mniej kaloryczny niż cukier i miód, a dodatkowo zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, cynk oraz witaminy z grupy B, jest więc bardzo zdrowy. Ma też działanie oczyszczające na organizm i podobno jest świetnym afrodyzjakiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama