Świeże zioła w kuchni
Świeże zioła zawsze pod ręką? Sprawdź co i w jaki sposób hodować.
Gotowe zioła w doniczkach możemy kupić w każdym supermarkecie. Nie są drogie, ale szybko więdną. Większość takich roślin jest też silnie nawożona. Gdy zasiejemy zioła sami, mamy pewność, że nie miały kontaktu z chemią. Opakowanie nasion kosztuje tylko 2 zł, a wyrasta z nich kilkanaście roślinek.
Najlepsza ziemia
Nasiona umieszczamy w małych pojemniczkach. Gleba nie powinna być kwaśna. Lepiej nie używać uniwersalnej ziemi do kwiatów. Jeśli planujemy siać zioła o liściach wąskich lub pokrytych kutnerem, czyli drobnymi włoskami, np. rozmaryn lub szałwia, wówczas mieszamy ziemię z piaskiem. Gdy sadzonki podrosną, przesadzamy je do większych doniczek z keramzytem lub żwirkiem na dnie.
Udane kompozycje
W jednej doniczce można posadzić różne zioła. Wtedy lepiej rosną i ładnie wyglądają. Najlepiej łączyć jednoroczne z wieloletnimi, czyli np. majeranek i cząber z tymiankiem. Nie sadzimy razem ziół, które bardzo intensywnie pachną.
Pielęgnacja i zbiory
Zioła ustawiamy na parapecie od strony południowej i codziennie podlewamy. Gdy chcemy ususzyć lub zamrozić listki, ścinamy je tuż przed kwitnieniem.
Krótki wypoczynek
Wyjeżdżając na dwa-trzy dni, wystarczy rośliny solidnie podlać i zrosić. Dobrze też odsunąć doniczki od okna, a w silnie nasłonecznionym pokoju nawet zaciągnąć zasłony. W ten sposób zmniejszymy parowanie wody z ziemi.
1 z 6
Tymianek
Tymianek to roślina wieloletnia. Lubi miejsca suche i nasłonecznione. Jeśli chcemy ususzyć jej liście, obcinamy całe łodyżki, gdy zaczynają się otwierać kwiaty.Z czym to się je?W kuchni dodajemy go do bulionów, marynat i farszów. Jest doskonałą przyprawą do steków, pieczeni, ziemniaków, zup i sosów pomidorowych.
2 z 6
Oregano
Oregano jest ziołem wieloletnim. Preferuje umiarkowane podlewanie. Ładnie i szybko się rozrasta. Dobrze rośnie w doniczkach, pod warunkiem że jest przycinane. Nie wymaga specjalnej ziemi.Z czym to się je?Oregano dodajemy do potraw z makaronami, pomidorami, do pizzy, omletów, do włoskich sosów, sałatek. A także do potraw z owoców morza, tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu. Wspaniale smakuje z potrawami przygotowanymi na bazie wieprzowiny, wołowiny, baraniny i cielęciny.
3 z 6
Mięta
Doniczki z miętą powinny stać w miejscach lekko zacienionych. Ziemia, w której rośnie mięta, musi być cały czas lekko wilgotna. Ścina się szczyty pędów, za każdym razem pozostawiając na roślinie przynajmniej dwie łodygi, aby listki ponownie odrosły. Z czym to się je?Napar ze świeżej mięty działa orzeźwiająco. Pomaga przy kłopotach z trawieniem, łagodzi bóle stawów i mięśni. Pije się go także przy przeziębieniach i grypie. Liście mięty używane są do sosów, syropów, sałatek. Są doskonałe także do baraniny.
4 z 6
Rozmaryn
Rozmaryn to wieloletni krzaczek, którego listki są bardzo aromatyczne. Nie przeszkadzają mu upały, dobrze znosi też niskie temperatury. Trzeba go natomiast chronić przed przeciągami. Z czym to się je?Ułatwia trawienie. Dodaje się go do jagnięciny, wieprzowiny, mięsa z królika, cielęciny, kiełbasek oraz mięs duszonych, jak również do kurczaków, kaczek, ryb, potraw z jajek. A także do galaretek, dżemów, ciastek oraz ciast. Poza tym do sałatek i potraw warzywnych przygotowanych ze szparagów, brokułów czy kalafi ora.
5 z 6
Bazylia
Bazylia to roślinka jednoroczna, występująca w wielu odmianach. Listki trzeba zerwać, zanim zakwitnie, bo potem stają się bardzo gorzkie. Wymaga dużo słońca. Musi być dobrze, ale nie nadmiernie podlewana.Z czym to się je?Bazylię dodaje się do zup, potraw z ryb, makaronów, omletów, sosów do sałatek, pizzy. Świetnie nadaje się do dań warzywnych z brokułami,marchewką, kapustą, cukinią, kabaczkiem, karczochami i dynią. To najlepszy dodatek ziołowy do pomidorów. Ma też właściwości lecznicze, łagodzi wzdęcia i kolkę.
6 z 6
Kolendra
Kolendra jest ziołem jednorocznym. Dobrze rośnie w lekkiej, przepuszczalnej glebie. Do jednego pojemnika wysiewamy sporo nasion. Z czym to się je?Jej delikatne listki są najlepsze na surowo. Nie warto dodawać kolendry do gotowania, bo zupełnie straci smak. Wspaniale smakuje ze świeżymi pomidorami i ciecierzycą.