ŚWIETNE muffinki na Halloween!
Chcesz coś szybko na Halloween, koniecznie zobacz nasz przepis na muffinki.
- kobieta.pl
Halloweenowe muffinki z pomarańczą i śliwką kalifornijską
Składniki
- 110 g masła (pokojowa temperatura)
- 90 g cukru pudru
- 125 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 70 g drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich
Przygotowanie
Będziesz potrzebować blachy do pieczenia muffinek i foremek (papilotek). Wybierz lukier i dekoracje wg. własnego uznania. Rozgrzej piekarnik do 170 C. Zmieszaj razem masło i cukier. Dodaj jajka i mieszaj do momentu, aż masa będzie lekka i puszysta. Dorzucić mąkę, skórkę pomarańczową i pokrojone śliwki kalifornijskie, wymieszaj. Umieść foremki na blaszce i równomiernie rozprowadź masę. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 14-16 minut, aż do całkowitego upieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Kiedy muffinki ostygną, możesz udekorować je kremem, fondantem lub lukrem.
- Czas przygotowania - 15 min
- Czas pieczenia - 14-16 min
- Ilość porcji - 10
Halloweenowe czekoladowe muffinki ze śliwką kalifornijską
Składniki
- 100 g masła (pokojowa temperatura)
- 40 g puree ze śliwki kalifornijskiej (zblenduj 30 g śliwek kalifornijskich z 10 ml wody)
- 100 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 25 g ciemnego kakao
Przygotowanie
Będziesz potrzebować blachy do pieczenia muffinek i foremek (papilotek). Wybierz lukier i dekoracje wg. własnego uznania.
Rozgrzej piekarnik do 170C. Zmieszaj razem masło i cukier, a następnie dodaj purée ze śliwek kalifornijskich i połącz składniki. Dodaj jajka i mieszaj do momentu aż masa będzie lekka i puszysta. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, gorzkie kakao i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Umieść foremki na blaszce i równomiernie rozprowadź masę. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Kiedy muffinki ostygną, możesz udekorować je kremem, fondantem lub lukrem.
- Czas przygotowania - 15 min
- Czas pieczenia - 15-17 min
- Ilość porcji - 10