Świderki z ragoět
Przygotowanie: 25 minut
Duszenie: 30 minut
Porcja: 540 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 50 dag jagnięciny (comber)
- po 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu i kminku
- 25 dag selera naciowego
- duża cebula
- 2 strączki ostrej papryki
- kilka nitek szafranu
- pęczek świeżego majeranku
- 3 łyżki oliwy
- szklanka białego wina
- puszka pomidorów bez skóry (425 g)
- 30 dag makaronu świderki
- sól, pieprz
Mięso pokroić na kawałki dł. 1 cm, posypać pieprzem, cynamonem i kminkiem. Seler umyć, usunąć włókna, pokroić na cienkie paski.
Cebulę obrać, pokroić. Papryczki drobno posiekać. Szafran namoczyć w kilku łyżkach ciepłej wody. Listki majeranku oderwać od łodyżek.
Oliwę podgrzać na patelni. Mięso obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron, zdjąć z patelni, odłożyć. Na patelnię włożyć cebulę, papryczkę, seler, chwilę smażyć. Zalać winem, dodać pomidory, dusić około 30 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie według informacji na opakowaniu.
Mięso, szafran i majeranek dodać do pomidorów, zagotować. Makaron odcedzić, wymieszać z ragoět.
Mięso w ragoět
Jagnięcinę możemy zastąpić mięsem wołowym, cielęciną lub mięsem z udźca indyka (bez skóry).