Świderki z pesto pomidorowym
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 560 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 5 dag migdałów (obranych)
- ząbek czosnku
- 10 dag suszonych pomidorów w oleju
- mała główka sałaty radicchio
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 40 dag makaronu świderki
- 2 pęczki bazylii
- sól, pieprz
Migdały grubo posiekać. Czosnek obrać i przekroić na pół. Pomidory osączyć i pokroić na kawałki.
Główkę sałaty radicchio przeciąć na pół, usunać głąb. Liście pokroić na cienkie paski.
Migdały zmiksować z czosnkiem, pomidorami, szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę i 10 łyżek zimnej wody, całość zmiksować.
Makaron ugotować w osolonej wrzącej wodzie według informacji na opakowaniu. Pesto przełożyć do miski. Bazylię opłukać, otrząsnąć, listki oderwać od łodyżek i pokroić na cienkie paski.
Makaron odcedzić na sicie, zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Świderki włożyć do miski z pesto, dokładnie wymieszać.
Wlać wodę z gotowania, dodać radicchio, bazylię, energicznie wymieszać. Makaron posypać tartym parmezanem.