Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami: przepis, że palce lizać
Pasztet to nieodłączny element świątecznych potraw. Podpowiadamy, jak wykonać pasztet drobiowy z grzybami. My lubimy podawać go z żurawiną z jabłkami. Ten przepis na świąteczny pasztet z grzybami musisz wypróbować.
- kobieta.pl
Przepisy świąteczne: pasztet drobiowy z grzybami
Pasztet to ulubione świąteczne mięsiwo, które gości na naszych stołach. My podpowiadamy modyfikację tradycyjnego przepisu na pasztet, wzbogaconego tym razem o grzyby. Pasztet możesz podawać na ostro z chrzanem lub ćwikłą albo na słodko z żurawiną z jabłkami. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić pasztet drobiowy z grzybami.
Składniki na 10 porcji
- duża kura (ok. 1,8 kg)
- wątróbka kurza
- 30 dag wątróbki cielęcej
- 15 dag pieczarek
- 1 dag suszonych grzybów
- 20 dag słoniny
- cebula
- pietruszka
- 1/2 selera
- 2 czerstwe kajzerki
- 2 jajka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
- tłuszcz do smażenia i do formy
Zobacz także: Jak namoczyć suszone grzyby?
Pasztet drobiowy z grzybami: jak zrobić?
Grzyby suszone namoczyć. Oczyszczoną kurę podzielić na porcje, umyć. Seler oraz pietruszkę obrać, opłukać.
Kurę, słoninę, seler, pietruszkę, grzybki, listek laurowy i ziele angielskie zalać wodą, posolić, gotować 2 godz., odcedzić.
Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Pieczarki przesmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, zeszklić. Włożyć wątróbki, smażyć ok.10 minut. Kajzerki namoczyć w wywarze z gotowania kury.
Mięso obrać z kości. Razem z wątróbkami, pieczarkami i odciśniętymi kajzerkami dwukrotnie zemleć w maszynce.
Do masy wbić jajka, dokładnie wyrobić, przyprawić pieprzem, solą, imbirem i gałką muszkatołową. Jeśli masa jest za sucha, dolać trochę wywaru.
Formę lub małe foremki natłuścić, włożyć masę, przykryć. Pasztet w formie piec 1 godz. 20 min w temp. 140°C, a w małych foremkach około 55 min. Pasztet ostudzić w formie.
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 2 godziny
Pieczenie: 1 godzina 20 minut
Porcja: 410 kcal
Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:
Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Śledziki po myśliwsku z grzybami: prosty przepis na wigilijny stół