Świąteczny obiad u Karola Okrasy
To uczta dla podniebienia, ale i dla oczu. Dania, na pozór znane, zostały przyrządzone w bardzo oryginalny sposób. Na dodatek zyskały niezwykle kuszącą oprawę. Poznaj 5 świątecznych przepisów Karola Okrasy, które warto przemycić do własnej bożonarodzeniowej kuchni a nawet wpisać na listę świątecznych must have!
- Claudia/Redakcja
Zajrzyj do naszej galerii i poznaj 5 świątecznych przepisów Karola Okrasy, które pochodzą z archiwalnego wydania magazynu Claudia, ale wciąż są aktualne!
Zobacz też:
Przepisy na Święta: Kultowa pizza na słodko SNOWBALL inne przepisy na śnieżne kulki mocy
Wegetariańskie Święta - 6 pomysłów na to, czym zastąpić mięso
5 świetnych przepisów na świąteczne pierniczki
1 z 5
Schab marynowany z cynamonem i kardamonem
Schab marynowany z cynamonem i kardamonem
PORCJA: 615 kcal PRZYGOTOWANIE: 25minut NA 7 PORCJI:
- schab (ok. 1,5 kg)
- po łyżeczce mielonego cynamonu i kardamonu
- 150 ml oleju
- 3 winne jabłka
- litr soku ze świeżych pomarańczy
- 4 laski cynamonu
- 10 ziaren kardamonu
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Schab oczyścić z błon i ścięgien. Zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć, osuszyć. Natrzeć olejem, solą i pieprzem, cynamonem i kardamonem. Obłożyć pokrojonymi w cząstki jabłkami. Odstawić na 2 godziny. Następnie obsmażyć na złoty kolor i piec ok. godziny w 160°C. Sok pomarańczowy gotować z laskami cynamonu i ziarnami kardamonu, aż płyn wyparuje do połowy. Dodać masło, cukier i miód. Gotować do uzyskania gęstego syropu. Upieczony schab polać tą glazurą i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podawać na ciepło lub zimno.
2 z 5
Racuchy z kaszy gryczanej z pstrągiem i dipem z twarożku
Racuchy z kaszy gryczanej z pstrągiem i dipem z twarożku
PORCJA: 473 kcal PRZYGOTOWANIE: 55 minut NA 5 PORCJI:
- surowy ziemniak
- 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
- jajko
- 100 g mąki pszennej
- duża szczypta mielonego kminku
- olej do smażenia
- 150 g białego tłustego twarogu
- 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
- cebula
- pstrąg wędzony
- pęczek szczypioru z dymki
- sól
- pieprz
Ziemniak zetrzeć na tarce o drobnych otworach, wymieszać z kaszą. Dodać jajko i mąkę oraz kminek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować małe małe racuchy i smażyć je na oleju. Ser rozmieszać i połączyć ze śmietaną. Dodać posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Ciepłe racuchy smarować dipem, a na nim układać kawałki pstrąga. Posypać grubo posiekanym szczypiorem.
3 z 5
Krem z pieczonych buraków
Krem z pieczonych buraków
PORCJA: 470 kcal PRZYGOTOWANIE: 40 minut NA 5 PORCJI:
- 5 buraków (ok. 1,5 kg)
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 2 i 1/2 l wywaru warzywnego
- ziemniak
- 50 ml octu balsamicznego
- 4 łyżki obranych orzechów laskowych
- 3 marynowane gruszki
- łyżka miodu
- 3 goździki
- 100 ml octu winnego białego
- 50 g koziego dojrzewającego sera
- sól
- pieprz
Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 2 godzin w 170°C. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przesmażyć na oliwie i łyżeczce cukru, dodać wywar oraz obrany i drobno pokrojony ziemniak. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Zmiksować i doprawić do smaku octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz cukrem. Orzechy podprażyć na złoty kolor i posiekać na kawałki. Gruszki pokroić w kostkę, przesmażyć na miodzie z dodatkiem goździków. Dolać ocet winny i gotować, aż ocet prawie całkowicie odparuje. Zupę podawać z gruszkami, posypaną orzechami i kozim serem.
4 z 5
Podwędzana górka cielęca
Podwędzana górka cielęca
PORCJA: 459 kcal PRZYGOTOWANIE: 55 minut NA 6 PORCJI:
- górka cielęca z kością (1,5 kg)
- szczypta kuminu
- główka czosnku
- łyżka suszonego tymianku
- olej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- gałązka świeżego rozmarynu
- 4 ziarna kardamonu
- 150 g powideł śliwkowych
- 100 ml sosu z pieczeni
- 150 g masła
- sól
- pieprz
- 300 g trocin (do kupienia w sklepie zoologicznym)
Górkę cielęcą bardzo dokładnie oczyścić. Natrzeć solą, pieprzem i kuminem. Odstawić na 2 godziny. Czosnek rozgnieść (w łupinach), wymieszać z tymiankiem i trocinami. Ułożyć w wysokim naczyniu, a następnie umieścić na rozpalonym ruszcie grilla lub w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu na kratce ułożyć mięso. Wędzić nad trocinami 5–8 minut. Potem mięso obsmażyć na oleju na złoty kolor i piec ok. 6 minut w piekarniku w 180°C. Wyjąć, by odpoczęło, następnie dopiec minutę w tej samej temperaturze. Wino gotować z rozmarynem i rozgniecionym kardamonem. Gdy odparuje o 1/2, dodać powidła i sos z pieczeni. Gotować, aż odparuje o 1/3. Dodać masło, gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Mięso podzielić na porcje. Na talerzu zrobić kleks z sosu, ułożyć na nim mięso. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami.
5 z 5
Pomarańczowy sernik na pierniku
Pomarańczowy sernik na pierniku
PORCJA: 765 kcal PRZYGOTOWANIE: 50 minut NA 20 PORCJI:
- 500 g piernika w proszku
- 9 jajek
- 1/2 kg cukru
- 2,4 kg sera białego trzykrotnie mielonego
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150 ml soku ze świeżych pomarańczy
- skórka starta z pomarańczy
- 1,8 kg gotowej masy makowej
Piernik upiec wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Żółtka i białka ubić osobno, dodając po połowie cukru. Do żółtek dodać ser i białka wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz sok i skórkę. Na piernik wyłożyć masę makową, przykryć ją masą serową. Piec ok. godziny w 190°C.