Sushi maki
Japoński przysmak stał się hitem nowoczesnej kuchni. Zaproś gości do wspólnego zwijania ryżowych roladek. Do środka tradycyjnie wkłada się surową rybę, ale możecie spróbować innych dodatków.
- EWELINA DYBICZ, Claudia
PORCJA: 142 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA OK. 20 PORCJI
● szklanka ryżu do sushi
● 4 łyżki octu ryżowego
● 2 łyżki cukru
● łyżeczka soli
● dojrzałe awokado
● ok. 300 g łososia (wędzonego lub surowego)
● 4–5 płatów nori (suszone wodorosty)
● pasta wasabi
● sos sojowy
● marynowany imbir
1. Ryż kilkakrotnie opłukać. Zalać wodą i odstawić na 20 minut. Osączyć. Zalać 1 i 1/4 szklanki wody. Zagotować pod przykryciem, nie zdejmując pokrywki. Gotować następnie 20 minut, również pod przykryciem. Odstawić na 10 minut. Ocet ryżowy zagotować z cukrem i solą. Wymieszać z ryżem. Przykryć i zostawić do wystudzenia.
2. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w paseczki. Łososia pociąć w paski. Na macie ułożyć płat nori (błyszczącą stroną do dołu). Rękami zwilżonymi wodą nabrać porcję ryżu i rozłożyć go cienko na płacie. Na dłuższym z boków nori (od niego zaczniemy zwijanie) rozprowadzić pasek wasabi, ułożyć po kawałku awokado i łososia.
3. Matę ciasno zwijać, rolując nori razem z zawartością. Następnie usunąć ją. Rulon wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na kawałki ok. 3 cm długości. Marynowany imbir włożyć do miseczki, do osobnej miseczki wlać sos sojowy (można wymieszać go z odrobiną wasabi). Imbir i sos podawać z sushi.