Sushi dla każdego

Sushi z łososiem
SKŁADNIKI
ryż do sushi (nitzhiki) 1800 g
cukier 160g
konbu 1 płatek
suszone wodorosty
płatki nori
świeży łosoś 100 g
Przyprawy KAMIS:
ocet jabłkowy 300ml
sól morska 65g
1. Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie.
2. Dobrze odcedzamy ryż i pozostawiamy go na około 30 minut. Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię.
3. Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż.
4. Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu czas gotowania to około 30 minut).
5. Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia, nie można doprowadzić do zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu. Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania maków.
6. Łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na wałeczku posmarowanym wasabi , całość owijamy paskiem nori.
Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy
Maki z omletem
SKŁADNIKI
Ryż do sushi (nitzhiki) 1800g
cukier 160g
konbu 1 płatek – suszone wodorosty
płatki nori
jaja 3 szt.
sos sojowy 1 łyżka
avocado 1 szt.
Przyprawy KAMIS:
ocet jabłkowy 300ml
sól morska 65g
1. Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie. Dobrze odcedzamy ryż i pozostawiamy go na około 30 minut. Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię. Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż. Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu czas gotowania to około 30 minut).
2. Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia, nie można doprowadzić do zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu. Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania maków.
3. Omleta smażymy na maśle dodając trochę sosu sojowego. Na płatku nori układamy ryż, po środku układamy zawijamy omleta w ryż z avocado.
Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy.
1 z 1

susi
Polecane
Najlepsze propozycje życzeń urodzinowych dla księdza. Zachwycą każdego duchownego
Wielki horoskop na marzec 2025. Początek wiosny będzie obiecujący, ale nie dla każdego
Horoskop na Chiński Nowy Rok 2025 dla wszystkich znaków zodiaku. Energia Węża nie dla każdego okaże się łaskawa
Horoskop dzienny anielski na 23 grudnia 2024 dla Lwa. Niebiańskie wsparcie w każdej sprawie
Horoskop na jutro 5 października 2024 dla Raka. Możliwości w każdej dziedzinie życia
Anielski opiekun na 2025 rok dla każdego znaku zodiaku. Sprawdź, o co musisz go poprosić
Horoskop dzienny anielski na 3 listopada 2024 dla Lwa. Wsparcie anioła stróża na każdym kroku
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa