Surówka z kapusty i ogórka
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 160 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 30 dag młodej kapusty
- 2 marchewki
- 15 dag małosolnych ogórków
- 2 cebulki dymki
- 1/2 pęczka koperku
SOS:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować. Sparzyć na sicie wrzącą wodą, dokładnie osączyć. Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulki dymki obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić na plasterki. Koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Sos: musztardę wymieszać z octem winnym, szczyptą soli i pieprzu. Wlać oliwę, wymieszać, jeszcze raz przyprawić.
Kapustę, marchewkę, dymkę, ogórki i koperek włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać. Odstawić na 30 minut.
NASZE RADY
Surówkę możemy posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Będzie bardzo smaczna z dodatkiem kiełków soi czy rzodkiewki. n Zamiast sosu winegret dobry będzie też sos majonezowy. Po 100 ml majonezu i naturalnego jogurtu wymieszać z 1-2 łyżkami musztardy, przyprawić sokiem z cytryny i solą.