Reklama

Składniki na 6 porcji

Reklama
  • 40 dag białej kapusty
  • 2 pomarańcze
  • 4 suszone morele
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kiełków sojowych
  • łyżeczka cukru
  • łyżka żurawiny
  • szczypiorek
  • biały mielony pieprz, sól

Kapustę umyj, osącz, poszatkuj drobno. Przełóż do miski, posyp odrobiną soli i cukru, wymieszaj i odstaw na pół godziny, aby puściła sok i zmiękła. Następnie dokładnie odciśnij ją z tego soku.
Morele potnij ostrym nożem na paseczki, dodaj do kapusty.
Pomarańcze wyszoruj, wytrzyj. Obierz ze skórki, podziel na cząstki. Zdejmij błonki i każdą cząstkę przekrój na trzy części.
Majonez połącz z musztardą. Stale mieszając, powoli dolewaj sok pomarańczowy.
Przypraw białym pieprzem i sokiem z cytryny, dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu.
W salaterce połącz kapustę, kawałki moreli oraz pomarańczy i dodaj przygotowany wcześniej sos. Delikatnie wymieszaj. Posyp kiełkami sojowymi i żurawiną (mrożoną lub ze słoika). Udekoruj pałeczkami szczypioru.

Reklama

WARTO WIEDZIEĆ:

Zupełnie inny smak surówki uzyskasz, używając zamiast słodkiej – kapusty kiszonej (resztę składników pozostaw bez zmian). Do surówki ze słodkiej kapusty jako dodatki pasują również posiekane jabłko i starta marchewka. Wtedy zamiast sosu majonezowego możesz przyprawić ją winegretem. Ekskluzywną wersję tej surówki uzyskasz, dodając siekane włoskie orzechy i cząstki czerwonego grejpfruta.

Reklama
Reklama
Reklama