Reklama

● 2 pory (tylko białe części)
● długi ogórek
● 1/2 małego kalafiora
● 1/2 pęczka szczypiorku
● 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
● dwie gałązki świeżej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
● łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
● sól
Pory dokładnie umyć, pokroić w cienkie krążki. Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, pokruszyć na drobne kawałki. Szczypiorek opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Jogurt wymieszać z posiekaną świeżą lub z suszoną miętą, przyprawić do smaku solą. Przygotowane warzywa włożyć do salaterki, delikatnie wymieszać. Polać miętowym sosem jogurtowym, posypać posiekanym szczypiorkiem i ziarnami czerwonego pieprzu.

Reklama

Do czego ją podawać?

Ta surówka ze świeżym aromatycznym sosem doskonale pasuje do dań o zdecydowanym smaku, mocno przyprawionych. Mogą to być np. mięsa w ostrym sosie albo kotlety w pikantnej panierce.

Reklama
Reklama
Reklama