Surówka kapuściana z papryką
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 140 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
● 1/2 główki czerwonej kapusty
● 2 strąki czerwonej papryki
● 2 strąki żółtej papryki
● 8-10 marynowanych śliwek
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● 6 łyżek oliwy
● 3 łyżki octu balsamicznego
● sól, pieprz
Czerwoną kapustę dokładnie umyć, wyciąć głąb, a następnie drobno poszatkować. Posypać niewielką ilością soli, odstawić na 30 minut (w tym czasie kapusta zmięknie). Strąki papryki opłukać, oczyścić z pestek i błonek, pokroić w cienkie paski. Śliwki osączyć z octu, pokroić w paseczki. Natkę pietruszki opłukać, porwać na drobniejsze kawałki. Ocet balsamiczny rozetrzeć z dużą szczyptą soli i pieprzu. Następnie dodać oliwę, dokładnie wymieszać. Kapustę osączyć z soku, wymieszać z pokrojoną papryką oraz śliwkami. Polać sosem winegret, udekorować natką pietruszki.
Jak zrobić oryginalny sos?
Sos winegret do tej sałatki możesz też zrobić na bazie marynaty ze śliwek, która - zastępując ocet - nada winegretowi oryginalny smak.