Suflet z orzechami
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 485 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
● 60 dag buraków
● szklanka śmietanki 12%
● 3 jajka
● 2 łyżki mąki
● 4 łyżki masła
● 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
● 2 łyżki rodzynek
● 10 dag startego ostrego sera (np. tylżyckiego)
● 1/2 szklanki esencji herbacianej
● starta gałka muszkatołowa
● sól, pieprz
● tłuszcz do formy
Buraki umyć, ugotować (ok. 50 min), ostudzić, obrać i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki opłukać, osączyć i namoczyć w esencji herbacianej.
Trzy łyżki masła stopić, wsypać mąkę i smażyć, nie rumieniąc mąki. Wlać śmietankę i stale mieszając dodać starty ser (2 łyżki odłożyć), orzechy oraz osączone rodzynki. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sos chwilę gotować, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Wbijać do sosu po jednym żółtku i starannie ucierać. Porcjami dodawać zmielone buraki. Ze schłodzonych białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wystudzoną masą buraczaną.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i szybko nałożyć masę sufl etową. Pozostałe masło stopić, skropić sufl et i posypać pozostałym serem. Zapiekać 40 minut w temperaturze 160–170°C, aż się lekko zrumieni.