Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Reklama
  • 1/2 kalafiora (ok. 25 dag)
  • 8 marchewek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • cebula
  • łyżka mąki
  • łyżka ziaren gorczycy
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek bulionu warzywnego
  • 5 dag startego żółtego sera
  • łyżka posiekanej natki
  • kurkuma, sól, pieprz
Reklama

Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, pokroić na plasterki. Różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, gotować minutę, dodać marchewkę, gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić, przełożyć do okrągłej formy.
Cebulę posiekać. Olej podgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę, mieszając smażyć minutę. Stopniowo wlewać mleko i bulion, oprószyć kurkumą, mieszając gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać gorczycę i ser, wymieszać, przyprawić.
Sosem polać warzywa. Zapiekać 15 minut w temp. 200 st C. Przed podaniem suflet udekorować natką.

Reklama
Reklama
Reklama