Suflet marchewkowy z kalafiorem
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 110 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 22.03.2005, 14:22
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 1/2 kalafiora (ok. 25 dag)
- 8 marchewek
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- cebula
- łyżka mąki
- łyżka ziaren gorczycy
- 200 ml mleka
- 5 łyżek bulionu warzywnego
- 5 dag startego żółtego sera
- łyżka posiekanej natki
- kurkuma, sól, pieprz
Reklama
Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, pokroić na plasterki. Różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, gotować minutę, dodać marchewkę, gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić, przełożyć do okrągłej formy.
Cebulę posiekać. Olej podgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę, mieszając smażyć minutę. Stopniowo wlewać mleko i bulion, oprószyć kurkumą, mieszając gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać gorczycę i ser, wymieszać, przyprawić.
Sosem polać warzywa. Zapiekać 15 minut w temp. 200 st C. Przed podaniem suflet udekorować natką.
Reklama
Reklama
Reklama