Sufleciki czekoladowo - orzechowe
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 300 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.09.2006, 09:51
Reklama
Składniki na 6 porcji:
Reklama
- 3 dag herbatników
- szklanka mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 6 dag mielonych orzechów laskowych
- 10 dag startej gorzkiej czekolady
- 2 żółtka
- 4 białka
- 8 dag cukru pudru
- opakowanie Bitej śmietany WINIARY
Reklama
Herbatniki pokruszyć, wsypać do 6 żaroodpornych foremek. Mleko zagotować. Mąkę kukurydzianą i orzechy wsypać do rondla, powoli wlewać mleko cały czas mieszając. Rondel postawić na ogniu, gotować 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje. Wsypać czekoladę, mieszać, aż czekolada się stopi. Rondel zdjąć z ognia, dodawać po jednym żółtka cały czas mieszając. Z białek i cukru pudru ubić pianę, dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do foremek wyłożonych pokruszonymi herbatnikami, piec 15 minut w temp. 200°C. Bitą śmietanę przygotować według instrukcji na opakowaniu, podawać do suflecików.
Reklama
Reklama
Reklama