Reklama

Dla 4 osób

Reklama
  • 750 g koźlaków
  • 2 gałązki selera naciowego
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • jajko
  • łyżka natki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • olej

Z jajka, mąki, masła, soli i pół filiżanki letniej wody zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Posmarować olejem. Przykryć nagrzaną miską i odstawić na 30 minut. Grzyby oczyścić. Obgotować, osączyć i drobno pokroić. Seler oskrobać. Pokroić. Na oleju podsmażyć grzyby i seler. Połączyć ze śmietaną, jajkiem i natką. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Ciasto rozciągać na oprószonej mąką ściereczce, aż będzie cienkie jak papier. Posmarować cienką warstwą oleju, a następnie farszem. Zwinąć. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawać z surówką.

Reklama

Nasza rada

W taki sam sposób można przyrządzić roladę z ciasta drożdżowego.

Reklama
Reklama
Reklama