Strudel z grzybowym farszem
Porcja: 510 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Smażenie i pieczenie: 45 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 19:57
Reklama
Dla 4 osób
Reklama
- 750 g koźlaków
- 2 gałązki selera naciowego
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- jajko
- łyżka natki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- jajko
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- olej
Z jajka, mąki, masła, soli i pół filiżanki letniej wody zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Posmarować olejem. Przykryć nagrzaną miską i odstawić na 30 minut. Grzyby oczyścić. Obgotować, osączyć i drobno pokroić. Seler oskrobać. Pokroić. Na oleju podsmażyć grzyby i seler. Połączyć ze śmietaną, jajkiem i natką. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Ciasto rozciągać na oprószonej mąką ściereczce, aż będzie cienkie jak papier. Posmarować cienką warstwą oleju, a następnie farszem. Zwinąć. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawać z surówką.
Reklama
Nasza rada
W taki sam sposób można przyrządzić roladę z ciasta drożdżowego.
Reklama
Reklama
Reklama