Strucla migdałowa
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 50 min
- Naj
Opublikowano: 17.12.2008, 09:24
Reklama
CIASTO:
Reklama
- 50 dag maki
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 100 ml śmietany
- 5 dag drożdży
- 20 dag miodu
- cukier waniliowy
- skórka otarta z cytryny
- cukier puder
- gotowa bita śmietana
MASA:
- po 25 dag posiekanych migdałów i miodu
- smażona skórka pomarańczowa
- 2 jajka
Reklama
Mąkę przesiej, posiekaj ze schłodzonym masłem. Dodaj jajka, żółtka, śmietanę, roztarte z łyżką miodu drożdże, oraz miód, cukier waniliowy i skórkę, zagnieć gładkie ciasto. Migdały połącz z miodem, skórką pomarańczową i jajkami. Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj na prostokąty, każdy posmaruj masą, zwiń struclę. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ułóż w natłuszczonej i posypanej tartą bułką formie. Piecz 50 min w temp. 180°C. Udekoruj cukrem pudrem i gotową bitą śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama