Steki zapiekane z jabłkami
Przygotowanie: 20 min
Zapiekanie: 10 min
Porcja: 450 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 13:25
Reklama
SKŁADNIKI na 4 porcje
Reklama
- 4 plastry wieprzowiny po ok. 15 dag (szynki lub łopatki)
- 2 łyżki mąki
- 2 jabłka
- 2 orzechy włoskie
- 4 grube plastry sera żółtego (najlepiej ementalera)
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 150 ml półwytrawnego białego wina
- 4 łyżki śmietany
- tłuszcz do formy
- sól, pieprz
Mięso oprószyć solą i pieprzem, każdy plaster obtoczyć w mące. Łyżkę masła stopić na patelni, obsmażyć mięso po 1/2 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonej brytfanny.
Jabłka obrać, pokroić w grube plastry, przesmażyć z obu stron na łyżce masła. Orzechy podzielić na pół.
Na stekach ułożyć plastry jabłek i połówki orzechów, przykryć plastrami sera. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C, aż ser się stopi.
Reklama
Cebule obrać, drobno posiekać. Zeszklić na pozostałym maśle, zalać białym winem, szybko zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać na małym ogniu, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Steki podawać z sosem cebulowym.
Reklama
Reklama
Reklama