Steki z gruszkami w sosie orzechowym
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 300 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 15:11
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 4 steki z polędwicy wołowej (po ok. 12 dag)
- 4 plastry boczku wędzonego
- 2 duże gruszki
- 3 czerwone cebule
- łyżka rodzynek
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka cukru
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka kolorowego pieprzu
- łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
Reklama
Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cebule obrać z łupin, pokroić w piórka.
Steki usmażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i mielonym pieprzem, owinąć dokoła plastrem boczku. Przełożyć do brytfanny, obłożyć gruszkami i cebulą, posypać rozmarynem. Brytfannę wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 100°C.
Cukier zrumienić na patelni, wlać wino, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, zagotować. Sosem polać kotlety.
Ziarna kolorowego pieprzu utłuc, posypać nimi steki.
Reklama
Reklama
Reklama