Steki wieprzowe z jabłkami
grill mięsny
Opublikowano: 13.06.2008, 12:07
Reklama
- 600 g chudej wieprzowiny
- szklanka soku jabłkowego
- 4 jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- torebka marynaty staropolskiej
- łyżeczka octu jabłkowego
Reklama
Mięso pokrój, lekko rozbij tłuczkiem. Z marynaty staropolskiej i połowy oleju przygotuj zalewę i marynuj w niej mięso przez około 2 godziny. Z cukru zrób karmel. Rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło. Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie zmiękły. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie karmelowym. Resztą sosu polej mięso.
Reklama
Reklama
Reklama