Steki w sosie jałowcowym
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 10 minut
Porcja: 600 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 4 plastry polędwicy wołowej (po 15 dag)
- 5 łyżek oleju
- 12 małych listków laurowych
- cebula
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- Bulion Pieczony kurczak instant
- 4 łyżki żurawiny do mięs
- 2 łyżki masła
- 1/2 kg mrożonych frytek (do pieczenia)
- 1/2 kg brokułów
- 5 dag migdałów
- kilka jagód jałowca
- sól, pieprz
Plastry mięsa obłożyć listkami laurowymi, obwiązać nicią. Jałowiec rozgnieść, wymieszać z 2 łyżkami oleju, posmarować tym mięso, chłodzić w lodówce 1 godz.
Cebulę obrać, posiekać. Z mięsa zdjąć jałowiec. Mięso obsmażyć na 2 łyżkach oleju po 2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do brytfanny, piec 10 minut w temp. 200°C.
Bulion rozpuścić w 1/4 l wrzątku. Do tłuszczu ze smażenia włożyć jałowiec z marynaty, łyżkę oleju i posiekaną cebulę, podsmażyć. Wlać wino i bulion, gotować, aż połowa płynu odparuje. Wymieszać z żurawiną, chwilę gotować. Dodać wiórki zimnego masła. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Frytki upiec według przepisu na opakowaniu. Brokuły ugotować (5 minut we wrzątku z solą). Steki podawać z frytkami i brokułami posypanymi migdałami (posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni).