Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 4 plastry polędwicy wołowej (po 15 dag)
  • 5 łyżek oleju
  • 12 małych listków laurowych
  • cebula
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Bulion Pieczony kurczak instant
  • 4 łyżki żurawiny do mięs
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kg mrożonych frytek (do pieczenia)
  • 1/2 kg brokułów
  • 5 dag migdałów
  • kilka jagód jałowca
  • sól, pieprz
Reklama

Plastry mięsa obłożyć listkami laurowymi, obwiązać nicią. Jałowiec rozgnieść, wymieszać z 2 łyżkami oleju, posmarować tym mięso, chłodzić w lodówce 1 godz.
Cebulę obrać, posiekać. Z mięsa zdjąć jałowiec. Mięso obsmażyć na 2 łyżkach oleju po 2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do brytfanny, piec 10 minut w temp. 200°C.
Bulion rozpuścić w 1/4 l wrzątku. Do tłuszczu ze smażenia włożyć jałowiec z marynaty, łyżkę oleju i posiekaną cebulę, podsmażyć. Wlać wino i bulion, gotować, aż połowa płynu odparuje. Wymieszać z żurawiną, chwilę gotować. Dodać wiórki zimnego masła. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Frytki upiec według przepisu na opakowaniu. Brokuły ugotować (5 minut we wrzątku z solą). Steki podawać z frytkami i brokułami posypanymi migdałami (posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni).

Reklama
Reklama
Reklama