Reklama

W tym artykule:

  1. Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie
  2. Smakuj poranek z Breakfast Weekiem
Reklama

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews. Potrwa od 13 marca do 24 kwietnia 2024. Autorskie trzydaniowe menu i prezent od Partnera dostępne są w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Ed Red - Kraków

Po kilku latach przerwy Ed Red powraca na kulinarną mapę Krakowa przy ulicy Bocheńskiej 7 w wielkim stylu! Koncept znany z jakościowych dań mięsnych (i obłędnego masła do steków!) wraca w odświeżonej formie. Chef kuchni Przemysław Skibiński z okazji Festiwalu przygotował w menu A: drobiową terrinę z piklami i ketchupem ogórkowym, szarpanego kurczaka w brioszce z karmelizowaną czerwoną cebulą i pikantną sałatką z marchewki z rukolą. W menu B: salceson ozorkowy z sosem tatarskim, bastowany Hanger Steak podany na ziemniaczanym blinie z pieczoną papryką. Kulinarny happy end tej uczty to tarta z białej czekolady z sorbetem z rokitnika.

Farina - Białystok

Miejsce, które powstało z zamiłowania do prawdziwej pizzy neapolitańskiej i jako jedyne w tej części Polski uzyskało certyfikat AVPN z Neapolu! W menu na wiosenny Festiwal między innymi: tort z bakłażana przekładany sosem pomidorowym z bazylią i serem Parmigiano Reggiano DOP (menu A), jadalna misa z neapolitańskiego ciasta z gnocchi z szarpaną baraniną w sosie z czerwonego wina z pomidorkami (menu B), oraz pizza neapolitańska z burratą, świeżym ogórkiem, rzodkiewką, nasionami sosny i cytrynową ricottą, zwieńczona pietruszkowym tiulem i cytrynową oliwą. Deser do wyboru: krem z sycylijskich pistacji owinięty we francuskie rożki lub czekoladowa pizza piccola z orzechową nutellą, owocami leśnymi, miętą i kremową pianką. Przygotuj się na prawdziwie włoską ucztę!

RestaurantWeek, materiał promocyjny

RestaurantWeek, materiał promocyjny

Ramki - Łódź

Restauracja, w której rezerwacja to jedyne, co uchroni przed kolejkami. O bardzo zdolnym Chefie kuchni, wyjątkowym wystroju i znakomitym jedzeniu słyszał już każdy w Łodzi. Chef kuchni Norbert Szefer przygotował specjalne menu na Festiwal. Na przystawkę krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką i wędzonym serem, podany z gzikiem, chipsami chlebowymi i oliwa koperkową. W propozycji bezmięsnej na talerzach pyza z grzybami i polskim serem bursztyn na chruście z pora i kiszonej kapusty oraz z sosem na bazie palonej kaszy i grzybów z nutą estragonu, całość oprószona pudrem grzybowym.

RestaurantWeek, materiał promocyjny

Alternatywne danie główne to pyza z konfitowaną, szarpaną gęsiną podana porowym chruście z kiszoną kapustą, sosem drobiowym z nutą kafiru i bergamotki i pudrem ze słoniny. Finał tej kulinarnej opowieści to domowy drożdżowiec z kremem angielskim z macerowanymi jagodami i kruszonką migdałową. Tej uczty nie możesz przegapić!

RestaurantWeek, materiał promocyjny

Ohana - Poznań

Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje… głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza: boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide.

RestaurantWeek, materiał promocyjny

Dla mięsożerców: śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi. Zarezerwuj rodzinnie!

RestaurantWeek, materiał promocyjny

MONO Patisserie& Bistro- Bielsko-Biała

Mono Pâtisserie & Restaurant mieści się w samym centrum Bielska-Białej przy ulicy Barlickiego. To niezwykłe połączenie restauracji i francuskiej cukierni z nieszablonowym podejściem do produktów. W popisowym wydaniu na wiosenny Festiwal zaprezentują dwa warianty menu. W wegetariańskim: suflet z batatów z tymiankiem, siemieniem lnianym i wędzonym twarogiem, tantanmen ramen, jajko marynowane w sosie sojowym, grillowaną kapustą pak choy, kiełkami fasoli mung i dymką. Na deser mus z pieczonego kakao z galaretką wiśniową i kawową bezą. Dla mięsożerców: ravioloni szpinakowe z bawolą ricottą, gremolata z pietruszką, czosnkiem, kaparami, cytryną, orzeszki piniowe, pomidorki cherry. Danie główne to duszone policzki wołowe z salsą paprykową, emulsją z awokado i czerwonym curry.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji, nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10 zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru albo Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającą sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na restaurantweek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza – bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Wyjątkowe, popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym przygotowują nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także warte uwagi restauracje do odkrycia. Wśród nich między innymi: Qrudo, Radiova, Ja_Brzoza, Ona i On oraz Bube Restauracja i Pizza.

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: RestaurantWeek.pl i BreakfastWeek.pl oraz restaurantclub.pl.

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

O RESTAURANTWEEK®:

Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze autorskie restauracje z prawie 1,5 mln Gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji, z których każda przygotowuje popisowe 3-daniowe menu + cocktail.

Reklama

Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca-24 kwietnia 2024.

Reklama
Reklama
Reklama