Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 4 suszone grzyby
  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej
  • 50 dag zrazówki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • żółtko
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka smalcu
  • 3 łyżki śmietany
Reklama

Grzyby namocz na noc, ugotuj w tej samej wodzie, wywar zostaw. Kaszę ugotuj na sypko, ostudź. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Skrop z obu stron sokiem z cytryny. Żółtko utrzyj z masłem, pokrojonymi w cieniutkie paski grzybami, kaszą, przypraw solą i pieprzem. Płaty mięsa posmaruj farszem, zwiń, obwiąż nitką. Obtocz w mące, usmaż na smalcu. Podlej wywarem z grzybów, duś pod przykryciem ok. 1 godziny. Śmietanę rozprowadź odrobiną sosu z duszenia, wlej do zrazów i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Reklama
Reklama
Reklama