Staropolski żur z kiełbasą
Kiedy za oknem zima, nic nie przebije tradycyjnego staropolskiego żuru z kiełbasą. Rozgrzewający, aromatyczny i sycący żur nie ma sobie równych!
- Claudia
Opublikowano: 07.02.2015, 13:00
Reklama
Porcja: 650 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 6 porcji
Reklama
- 1 kg kiełbasy
- 1/2 szklanki ciemnego piwa
- łyżka miodu
- 2–3 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- 2 cebule
- garść suszonych podgrzybków
- 250 g wędzonego boczku
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 2 łyżki tartego chrzanu
- majeranek
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Reklama
Kiełbasę zalać piwem wymieszanym z miodem i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do lodówki. Włoszczyznę i cebule obrać. Pokroić. Zalać 2 l wody. Wrzucić opłukane grzyby. Gotować, aż grzyby i warzywa będą miękkie. Przecedzić. Boczek drobno pokroić i podsmażyć z grzybami i marchewką. Włożyć z powrotem do wywaru. Dodać zakwas, chrzan i majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z podpieczoną w piekarniku kiełbasą.
Reklama
Reklama
Reklama