Spaghetti z zieloną fasolką
Kuchnia Italii nie ma jednolitej tradycji, lecz jest splotem regionalnych doświadczeń i upodobań. Ten rozległy kraj od szczytów Alp po czubek „buta” wraz z wyspami Sardynią i Sycylią jest pełen kontrastów. Zaś zróżnicowanie klimatyczne powoduje, że znajdziemy tu rozmaitość gatunków szynek, kiełbas, serów, o winie nie wspominając.
- Moje Gotowanie
1 z 5
spaghetti-_1227
Kuchnia Italii nie ma jednolitej tradycji, lecz jest splotem regionalnych doświadczeń i upodobań. Ten rozległy kraj od szczytów Alp po czubek „buta” wraz z wyspami Sardynią i Sycylią jest pełen kontrastów. Zaś zróżnicowanie klimatyczne powoduje, że znajdziemy tu rozmaitość gatunków szynek, kiełbas, serów, o winie nie wspominając. 4 porcje Przygotowanie: 25 min SKŁADNIKI :
- 50 dag spaghetti
- sól
- sok i skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżeczki cukru
- 200 ml śmietany
- 36% sos chili z cytryną TaoTao
- 30 dag fasolki szparagowej
- 5 dag rukoli
2 z 5
1.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, osączamy. Do rondla wlewamy sok wyciśnięty z cytryn i zagotowujemy z cukrem.
3 z 5
2.
Dolewamy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy sosem chili z cytryną TaoTao.
4 z 5
3.
Fasolkę szparagową obieramy, blanszujemy kilka min w osolonym wrzątku, osączamy. Dodajemy do sosu śmietanowego i podgrzewamy.
5 z 5
4.
Do sosu z fasolką wrzucamy ugotowany makaron, doprawiamy skórką otartą z cytryn, mieszamy. Spaghetti na talerzu posypujemy listkami świeżej rukoli.