Spaghetti z owczym serem
Makaron to pewniak ekspresowej letniej kuchni. Można zrobić z niego szybko naprawdę wyśmienite danie.
- Claudia
Porcja: 843 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje:
- 6 łyżek orzeszków piniowych
- cukinia
- ostra czerwona papryczka
- 4 łyżki oliwy
- 100 g suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka bazylii
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 500 g spaghetti
- 150 g miękkiego sera owczego
- sól
- pieprz
Orzeszki podprażyć na suchej patelni. Cukinię umyć, ewentualnie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryczkę rozciąć, usunąć pestki, opłukać. Miąższ drobno posiekać. Oliwę rozgrzać. Wrzucić cukinię i papryczkę. Chwilę smażyć, cały czas mieszając. Pomidory osączyć z zalewy. Pociąć w cienkie paski. Kilka listków bazylii odłożyć, resztę pokroić. Razem z orzeszkami i szczypiorkiem dodać do cukinii i papryki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Osączyć. Delikatnie wymieszać z cukinią i pozostałymi dodatkami. Makaron rozłożyć na talerze. Każdą porcję posypać rozdrobnionym serem i odłożonymi listkami bazylii.