Spaghetti z mięsnym sosem
Przepis na spaghetti z mięsnym sosem. Przygotowanie; 25 min, kaloryczność 280 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
● 25 dag spaghetti
● 4 pomidory
● 2 cebule
● 4 ząbki czosnku
● olej
● łyżka masła
● 25 dag pieczarek
● 50 dag mielonego mięsa
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
● szklanka bulionu warzywnego
● tymianek
● oregano
● sól
● pieprz
● 1/3 szklanki startego żółtego sera
● bazylia
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Cebule i czosnek obierz, drobno pokrój, zeszklij na oleju. Włóż pomidory, podlej odrobiną wody, duś 15 min. Osobno podsmaż na maśle pokrojone na plasterki pieczarki. Kiedy puszcza sok, dołóż mięso, wymieszaj, smaż razem 5 min. Dodaj pomidory, koncentrat, bulion, wymieszaj, duś jeszcze kilka minut. Przypraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź. Sos wymieszaj z makaronem. Posyp startym serem i listkami bazylii. NASZA RADA: Pomidory i koncentrat pomidorowy możesz zastąpić szklanką śmietany 22% – będziesz mieć sos śmietanowo-serowy.