Spaghetti z bakłażanami
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 45 minut
Porcja: 340 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 10.10.2006, 08:48
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 35 dag makaronu spaghetti
- 30 dag bakłażanów
- ząbek czosnku
- 30 dag pomidorów z puszki
- listki świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- 5 dag tartego parmezanu
- przyprawa do spaghetti PRYMAT
- cukier, sól
Reklama
Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, by puściły sok. Opłukać, osuszyć. Ząbek czosnku zeszklić na oliwie. Po 2 min usunąć czosnek, włożyć pomidory, dodać przyprawę do spaghetti, szczyptę cukru, lekko oprószyć solą, gotować ok. 15 minut. Na rozgrzany olej włożyć bakłażany i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej w odcedzić, włożyć na krótko do sosu pomidorowego, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, rozłożyć plastry usmażonego bakłażana i posypać listkami bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama